Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «الف»
2024-05-01@16:02:26 GMT

نقش و جایگاه زنان در مبارزات حزب‌الله

تاریخ انتشار: ۳۱ تیر ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۵۵۴۷۴۸۹

نقش و جایگاه زنان در مبارزات حزب‌الله

به گزارش الف، همواره در همه جنبش‌های مقاومتی جهان، زنان همواره یکی از ارکان اصلی را تشکیل داده اند و این نقش بارز را در روند انقلاب اسلامی ایران به وضوح می‌توان مشاهده کرد. اما پژواک انقلاب و روحیه مقاومتی زنان از ایران به سایر کشورهایی که اکنون عضو محور مقاومت هستند نیز کشیده شد. لبنان یکی از این کشورهاست که همواره شاهد فداکاری زنان در جنبش‌های مقاومتی بوده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

چند روز قبل بود که سید «هاشم صفی‌الدین» رئیس شورای اجرایی حزب‌الله طی سخنانی به مناسبت چهلمین سالگرد تاسیس این جنبش اعلام کرد که زنان نقش خود را در جبهه‌های مختلف در راستای اهداف مقاومت به بهترین شکل ایفا کرده‌اند و در ساختن مقاومت و راه و جامعه آن شریک بودند. از همین رو می‌توان تاثیر و نقش زنان را از زمان شکل‌گیری حزب‌الله لبنان تاکنون مورد بررسی قرار داد.

تاریخچه حضور زنان در جنبش‌های مقاومت اسلامی نشان می‌دهد که پیش از انقلاب اسلامی ایران زنان به شکل رسمی و علنی در هیچ رویداد سیاسی سرنوشت‌ساز حضور فعال و روشنی نداشتند. اما الگوی این روحیه انقلابی زنان ایران بعد از چند دهه در مقاومت لبنان نیز بازتاب یافت و به زنان لبنانی رسید؛ جایی که آنها دوشادوش رزمندگان حزب‌الله در سال‌های 2000 و 2006 نقش موثری در مقابله با اشغالگران صهیونیست ایفا کردند.

در آن زمان نهادی به نام «تشکل‌های زنان مقاومت» شکل گرفت که در خدمت پروژه حزب‌الله برای دفاع از لبنان قرار داشت. شروع فعالیت زنان در این تشکل‌ها با مشارکت در رویدادهای متعددی که اشغالگری و صهیونیسم را رد می‌کردند همراه بود. به عنوان مثال زنان مقاومت لبنان از دختران نوجوان گرفته تا افراد میانسال و کهنسال در تظاهرات‌ها علیه رژیم اشغالگر و حامیان آن حضور می‌یافتند. آنها همچنین در مساجد و حسینیه‌ها در ویژه برنامه‌های حزب‌الله که برای زنان ترتیب داده شده بود اقدام به تبلیغ آموزه‌های مقاومت می‌کردند.

اغلب اعضای این تشکل‌ها زنان جوان و فارغ‌التحصیلان دانشگاهی با مدارک آکادمیک عالی بودند. نهادهای اصلی مربوط به تشکل‌ها و انجمن‌های زنان مقاومت زیر نظر سید «حسن نصرالله» دبیر کل حزب‌الله سازماندهی شده و فعالیت‌های خود را انجام می‌دادند و این روند هنوز هم ادامه دارد.

این انجمن‌ها به مرور در مناطق مختلف لبنان از بیروت تا روستاهای جنوبی شروع به فعالیت کرده و در هماهنگی با یکدیگر بودند. لازم به ذکر است که عضویت در این تشکل‌ها به صورت داوطلبانه انجام می‌گیرد و در هر منطقه‌ای که این تشکل‌ها فعالیت دارند حدود 1000 زن مشغول انجام فعالیت‌های مرتبط با پروژه حزب‌الله هستند.

یگان مرکزی «هیئت‌های زنان» در حزب‌الله در سال 2003 و بعد از جنگ اول مقاومت لبنان با رژیم صهیونیستی تشکیل شد و مستقیما تحت نظر سید حسن نصرالله بود. ساختار این یگان در همه سطوح فرهنگی و اجتماعی و رسانه‌ای همسو با اهداف حزب‌الله قرار دارد و اهداف آن را می‌توان به این شکل طبقه‌بندی کرد:

-برپایی دوره‌های فرهنگی، سمینارها، سخنرانی‌ها و جشن‌ها به مناسبت‌های مختلف در خدمت پروژه مقاومت.

- ارتقای جایگاه زنان از نظر فرهنگی، اجتماعی و سیاسی.

- برجسته سازی چهره درخشان زنان وابسته به حزب الله در همه زمینه‌ها.

- تشکیل شبکه ارتباط با احزاب حامی مقاومت برای خدمت به خط و راه حزب الله.

- تحکیم جامعه زنان و تبدیل آن به جامعه حامی مقاومت در برابر توطئه‌های صورت گرفته علیه حزب الله.

-ارتباط با خانواده‌های شهدا و رزمندگان مقاومت.

-آموزش کمک‌های اولیه پزشکی به زنان با هدف توسعه توانمندی‌ها و ابتکارات فردی در این زمینه.

از آن گذشته یگان هیئت‌های زنان حزب‌الله با برگزاری دوره‌ها و مسابقات فرهنگی در سطوح مختلف و تشکیل کمیته‌های اجتماعی از سوادآموزی تا کمک‌های اولیه، نقش مهمی در ایجاد آگاهی عموم زنان نسبت به مقاومت و مقابله با دشمن صهیونیستی دارد.

علاوه بر آن نهادی به نام کمیته پشتیبانی که اولین کمیته رسیدگی به خانواده شهدا و مجروحان در لبنان است توسط هیئت‌های زنان حزب‌الله تشکیل شده که برنامه‌های آن به صورت هفتگی اجرا می‌شود و شامل دیدار با خانواده‌های شهدا و تجلیل و کمک به آنهاست.

کمیته «حمایت از مقاومت» نیز ضمن تلاش‌های هیئت‌های زنان حزب‌الله تشکیل شد که عمده برنامه‌های آن مربوط به فعالیت‌های سیاسی در راستای اهداف و خدمت به پروژه حزب‌الله است. این کمیته نقش مهمی در ایجاد پیوندها و روابط قوی و مؤثر با بسیاری از فعالیت‌ها و شخصیت‌های زنان در لبنان و کشورهای مختلف دارد.

هیئت‌های زنان حزب‌الله تاکنون  حدود 15 کنفرانس فکری و فرهنگی را تحت عناوین مختلف که به نیازهای جامعه می‌پردازد، از جمله کنفرانس کار داوطلبانه با حضور شخصیت‌هایی از شورای زنان لبنان و کنفرانس کتابخوانی و .... برگزار کرده است. 

3 انجمن نیز توسط یگان هیئت‌های زنان حزب‌الله تشکیل شده که شامل انجمن زنان برای همبستگی اجتماعی، انجمن مادران و کودکان وانجمن فرهنگی لبنان است. اعضای این یگان در 98 کنفرانس مربوط به جنبش‌های مقاومتی شرکت کرده‌اند که در کشورهایی چون کشورهای عربی، اسلامی و بین المللی مانند: چین، ایران، سودان، لندن، بریتانیا، یونسکو در فرانسه، یمن، اندونزی، ایتالیا، ترکیه، مالزی، تونس و ... برگزار شده است.

در شرایط فعلی نیز در سایه بحران اقتصادی و معیشتی وخیمی که گریبان لبنانی‌ها را گرفته، انجمن زنان حزب‌الله در کنار سایر یگان‌های این جنبش فعالیت‌های گسترده‌ای در زمینه کمک به مردم و کاهش مشکلات آنها انجام می‌دهند.

منبع: الف

کلیدواژه: جنبش های مقاومت تشکل ها حزب الله فعالیت ها

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.alef.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «الف» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۵۵۴۷۴۸۹ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

زنان عالِم جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند

به گزارش خبرنگار خبرگزاری علم و فناوری آنا، عاصمه قاسمی، مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده در بازدید از مجتمع ابوالفتوح رازی(ویژه مادران) واحد یادگار امام خمینی شهرری با اشاره به نگاه ویژه دانشگاه آزاد اسلامی به موضوع اشتغال، تحصیل و تدریس زنان در این مجموعه، نقش بانوان را در تعلیم و تربیت اجتماعی تشریح کرد.

وی از مجتمع ابوالفتوح رازی واحد یادگار امام خمینی شهرری به‌عنوان تنها دانشکده مختص مادران در دانشگاه آزاد اسلامی یاد کرد و با تأکید بر نقش مهم بانوان در تعلیم و تربیت اجتماعی عنوان کرد: مدیریت کلان دانشگاه آزاد اسلامی به مسئله امور زنان و خانواده نگاه ویژه‌ای دارد و موضوع تعلیم و تربیت اجتماعی یکی از موضوعات مهم در دانشگاه است و یکی از پایه‌های آن بانوان هستند؛ بنابراین باید نقش خود را در پیشبرد تعلیم و تربیت اجتماعی به خوبی ایفا کنند.

مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده افزود: زنان به‌خصوص زنان دانشگاهی در سه طیف دانشجویی، استادی و کارمندی باید علاوه بر اثرگذاری از طریق ارتباط صحیح و درست در ترویج سبک زندگی دینی تلاش کنند.

قاسمی با بیان اینکه خانواده موضوعی مهم و جدی در سطح جامعه است، ادامه داد: معتقدیم بهتر شدن شرایط زنان و شرایط خانواده موجب تغییرات مثبت در شرایط جامعه می‌شود.

مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده با اشاره به اینکه زنانی که در عرصه علم فعالیت دارند جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند، تأکید کرد: معلمان و استادان زن نقش بسیار مهم و سازنده‌ای در جامعه دارند. سهم بانوان استاد در شکل‌گیری تمدن نوین اسلامی، فرهنگ‌سازی، هویت‌بخشی به نسل نو، آینده‌سازی، مصونیت‌بخشی به جامعه در برابر همه آسیب‌های تهدید کننده و توسعه کشور بسیار مهم می‌باشد.  

وی خاطرنشان کرد: هویت زن امروز جامعه ایرانی فارغ از جنسیت، هویّتی مبتنی بر کرامت انسانی بوده و قرار است در چشم‌انداز سند تحول و تعالی دانشگاه آزاد اسلامی و با تعریف این هویت، دوشادوش مردان در اثرگذاری اجتماعی، تربیتی و فرهنگی در دو نهاد خانواده و جامعه نقش‌آفرینی کند.

مشاور رئیس دانشگاه آزاد اسلامی در امور زنان و خانواده با بیان اینکه بانوان علاوه بر خانواده در جامعه هم اثربخش هستند، اظهار کرد: بانوان می‌توانند هم خودآگاهی و هم آگاهی‌بخشی را افزایش دهند. زن ایرانی یک هویت اجتماعی سیاسی دارد که در کنش اجتماعی تأثیرگذار است و در طول این چند دهه شاهد یک انسجام اجتماعی بوده‌ایم.

انتهای پیام/

دیگر خبرها

  • اظهارات بودار سمیر جعجع علیه مقاومت با حمایت تلویحی از اشغالگران!
  • شهادت رزمنده حزب الله در راه قدس
  • حزب‌الله لبنان نظامیان صهیونیست و یک تانک مرکاوا را هدف قرار داد
  • زنان عالِم جایگاه ویژه‌ای در خودسازی و جامعه‌پردازی دارند
  • عملیات جدید مقاومت اسلامی لبنان علیه مواضع صهیونیست‌ها
  • ببینید | مقابله به مثل؛ راهبرد حزب الله برای دفاع از مرجعیون و کفرکلا
  • مقابله به مثل؛ راهبرد حزب الله برای دفاع از مرجعیون و کفرکلا
  • شلیک ۱۵ موشک از لبنان به الجلیل غربی
  • حمله حزب‌الله لبنان به ساختمان محل استقرار نظامیان صهیونیست
  • حملات حزب‌الله به چند پایگاه صهیونیستی